![]() |
| Sağlığınız için yoğurt tüketin |
Süt ürünlerinin belki de en yararlısı, hemen hemen hepimizin sofrasında kendine kolayca yer bulabilen yoğurtun faydaları saymakla bitmez. Hakmar Blog olarak sizlere yoğurdun temel olarak faydalarını, besin değerlerini, evde yoğurt yapımını ve yoğurdun kullanım alanlarından bahsedeceğiz. Haydi başlayalım!
Yoğurdun
faydaları
Yoğurt, yüzlerce
yıldır tüketilen bir besin olup, vücudun ihtiyaç duyduğu birçok besin maddesini
içerir. Öyle ki uzman doktorlara göre yetişkinlerin günde bir kase, çocukların
ise günde en azından 6 yemek kaşığı ev yoğurdu tüketmeleri gerekiyor. Yoğurt
zaman zaman diyetlerde tek başına öğün olabiliyorken, kimi zaman da özenle
kurulmuş yemek sofralarında ideal bir sostur. Yoğurt özellikle taze meyve ile
karıştırılarak tüketildiğinde doyurucu ve besleyici bir öğle yemeği olabilmektedir.
Hatta çocuklarınıza yoğurdu sevdirmek istiyorsanız en iyi yol taze meyvelerle karıştırılmış
bir kase yoğurt güzel bir yol olabilir!
Yüksek miktarda C, B12 vitaminleri, kalsiyum,
Omega3 ve Omega4 yağ asitleri içeren yoğurt; et yemeyenler ve diyet
yapan kişiler için tavsiye edilmektedir. Bu noktada Ramazan aylarında da bol yoğurt
tüketimi sağlığınız açısından oldukça faydalı olacaktır. Peki yoğurdun bilinmesi
gereken en temel yararları nelerdir?
Yoğurdun temel yararları şunlardır:
- Yoğurt yiyenler daha hızlı kilo verir.
- Tansiyon riskini azaltır.
- Fazla yağın atılmasını sağlar.
- Sivilcelere iyi gelir.
- Kas gelişimini destekler, kas erimesinin ise düşmanıdır.
- Tatlı isteğini azaltır.
Yoğurt hakkında bilinmesi gerekenler şunlardır:
- Laktoz intoleransı olan kişiler laktozsuz yoğurt tüketmelidir.
- Kilo kontrolü için diyet uygulayanlar light veya yarım yağlı yoğurt tercih etmelidir.
- Manda yoğurdu düşük laktoz şekeri oranıyla, laktoz alerjisi olanlar için güvenilirdir.
- Organik yoğurt, organik yemlerle beslenen ineklerden elde edilen sütlerle mayalanmaktadır.
- Salatalarda, meyveli yoğurt yapımında ve mezelerde süzme yoğurt kullanılmalıdır.
Yoğurdun kullanım alanları
- Yoğurt çorbası, cacık, ayran, yoğurt tatlısı, sarımsaklı yoğurt gibi farklı damak zevklerine hitap eden yoğurt geniş bir kullanım alanına sahiptir. Örneğin;
- Sıcak yaz aylarında soğuk bir yoğurt çorbası sizi ferahlatırken, soğuk kış günlerinde sıcacık bir yayla çorbası içinizi ısıtır.
- Çıtır çıtır simidin yanında kıvamlı bir ayrana dönüşebilmektedir.
- Kuru fasulye ve pilav ikilisine eşlik etmesi gereken bir yiyecek varsa o da cacıktır.
- Yoğurt tatlısı gibi geleneksel bir tarife lezzet verir.
- Sarımsaklı yoğurt olmadan mantı yemek mi?
- Dolmanın yanına bir iki kaşık koymadan olmaz.
- Cipslerin dip sosudur.
- Tatlı isteğini bastıracak biri varsa o da meyveli yoğurttur.
- Meyveli ya da sade quark, yoğurdun en diyet halidir.
Tam yağlı, yarım yağlı,
sarımsaklı, laktozsuz, organik, süzme ve meyveli gibi her damak zevkine uygun
bir çeşidi bulunan yoğurdun günlük ve taze üretimlerini evinize en yakın Hakmar
reyonlarında tüm çeşitlerini bulabilirsiniz ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Peki evinizde kendi yoğurdunuzu mayalamayı
düşündünüz mü? Kararsız mısınız? Mesela, ek gıdaya yeni geçen bebeğinizin
sağlıklı beslenmesi için evde yoğurt mayalayabilirsiniz. Zor olduğu düşünülse
de yoğurt mayalamak aslında çok kolaydır.
İşte evde yoğurt yapmanın tarifi;
Sütü tencerede
kaynatın. Kaynarken hafif hafif karıştırıp, içindeki suyun buharlaşmasını
sağlayın. Ocaktan aldıktan sonra mayalayacağınız yerde, ısısını koruyacak
şekilde, etrafını kalın örtülerle sarın ve soğumaya bırakın. Ara ara serçe
parmağınızla ısısını kontrol edin. Süt sıcaklığı mayalanmaya uygun olduğunda,
parmağınızda sıcağa biraz yakın şekilde ılıklık hissedersiniz. Ardından tahta
kaşıkla, 1 litre süt için 1 yemek kaşığı dolusu yoğurdu ılık sütten alacağınız
biraz sütle iyice ezin ve püre kıvamına getirin. Sonra sütün içinde iyice
dağılana kadar karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve tencereyi yine kalın
örtü ile sıkı sıkı sardıktan sonra kalorifer yakınında 4-6 saat bekleterek
mayalanmasını sağlayın.
Püf noktalara ise
dikkat. Öncelikle Hakmar gibi güvendiğiniz satış noktalarından güvendiğiniz
marka süt ürünleri kullanın. Besin değerleri düşük markalardan ve hijyenik olmayan
süt satıcılarından uzak durun. İkinci olarak sütün çok fazla kaynaması içindeki
besin değerlerinin ölmesine sebep olur. Bu yüzden sabırlı olun ve saatinizi sık
sık kontrol edin.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz bizim için çok değerli! İlgin için teşekkür ederiz :)