Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Amazon artık Türkiye'de!

Full width home advertisement

Sağlığınız için yoğurt tüketin

Süt ürünlerinin belki de en yararlısı, hemen hemen hepimizin sofrasında kendine kolayca yer bulabilen yoğurtun faydaları saymakla bitmez. Hakmar Blog olarak sizlere yoğurdun temel olarak faydalarını, besin değerlerini, evde yoğurt yapımını ve yoğurdun kullanım alanlarından bahsedeceğiz. Haydi başlayalım!

Yoğurdun faydaları

Yoğurt, yüzlerce yıldır tüketilen bir besin olup, vücudun ihtiyaç duyduğu birçok besin maddesini içerir. Öyle ki uzman doktorlara göre yetişkinlerin günde bir kase, çocukların ise günde en azından 6 yemek kaşığı ev yoğurdu tüketmeleri gerekiyor. Yoğurt zaman zaman diyetlerde tek başına öğün olabiliyorken, kimi zaman da özenle kurulmuş yemek sofralarında ideal bir sostur. Yoğurt özellikle taze meyve ile karıştırılarak tüketildiğinde doyurucu ve besleyici bir öğle yemeği olabilmektedir. Hatta çocuklarınıza yoğurdu sevdirmek istiyorsanız en iyi yol taze meyvelerle karıştırılmış bir kase yoğurt güzel bir yol olabilir!
Yüksek miktarda C, B12 vitaminleri, kalsiyum, Omega3 ve Omega4 yağ asitleri içeren yoğurt; et yemeyenler ve diyet yapan kişiler için tavsiye edilmektedir. Bu noktada Ramazan aylarında da bol yoğurt tüketimi sağlığınız açısından oldukça faydalı olacaktır. Peki yoğurdun bilinmesi gereken en temel yararları nelerdir?

Yoğurdun temel yararları şunlardır:
  • Yoğurt yiyenler daha hızlı kilo verir.
  • Tansiyon riskini azaltır.
  • Fazla yağın atılmasını sağlar.
  • Sivilcelere iyi gelir.
  • Kas gelişimini destekler, kas erimesinin ise düşmanıdır.
  • Tatlı isteğini azaltır.

Yoğurt hakkında bilinmesi gerekenler şunlardır:
  • Laktoz intoleransı olan kişiler laktozsuz yoğurt tüketmelidir.
  • Kilo kontrolü için diyet uygulayanlar light veya yarım yağlı yoğurt tercih etmelidir.
  • Manda yoğurdu düşük laktoz şekeri oranıyla, laktoz alerjisi olanlar için güvenilirdir.
  • Organik yoğurt, organik yemlerle beslenen ineklerden elde edilen sütlerle mayalanmaktadır.
  • Salatalarda, meyveli yoğurt yapımında ve mezelerde süzme yoğurt kullanılmalıdır.


Yoğurdun kullanım alanları
  • Yoğurt çorbası, cacık, ayran, yoğurt tatlısı, sarımsaklı yoğurt gibi farklı damak zevklerine hitap eden yoğurt geniş bir kullanım alanına sahiptir. Örneğin;
  • Sıcak yaz aylarında soğuk bir yoğurt çorbası sizi ferahlatırken, soğuk kış günlerinde sıcacık bir yayla çorbası içinizi ısıtır.
  • Çıtır çıtır simidin yanında kıvamlı bir ayrana dönüşebilmektedir.
  • Kuru fasulye ve pilav ikilisine eşlik etmesi gereken bir yiyecek varsa o da cacıktır.
  • Yoğurt tatlısı gibi geleneksel bir tarife lezzet verir.
  • Sarımsaklı yoğurt olmadan mantı yemek mi?
  • Dolmanın yanına bir iki kaşık koymadan olmaz.
  • Cipslerin dip sosudur.
  • Tatlı isteğini bastıracak biri varsa o da meyveli yoğurttur.
  • Meyveli ya da sade quark, yoğurdun en diyet halidir.

Tam yağlı, yarım yağlı, sarımsaklı, laktozsuz, organik, süzme ve meyveli gibi her damak zevkine uygun bir çeşidi bulunan yoğurdun günlük ve taze üretimlerini evinize en yakın Hakmar reyonlarında tüm çeşitlerini bulabilirsiniz ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Peki evinizde kendi yoğurdunuzu mayalamayı düşündünüz mü? Kararsız mısınız? Mesela, ek gıdaya yeni geçen bebeğinizin sağlıklı beslenmesi için evde yoğurt mayalayabilirsiniz. Zor olduğu düşünülse de yoğurt mayalamak aslında çok kolaydır.

İşte evde yoğurt yapmanın tarifi;

Sütü tencerede kaynatın. Kaynarken hafif hafif karıştırıp, içindeki suyun buharlaşmasını sağlayın. Ocaktan aldıktan sonra mayalayacağınız yerde, ısısını koruyacak şekilde, etrafını kalın örtülerle sarın ve soğumaya bırakın. Ara ara serçe parmağınızla ısısını kontrol edin. Süt sıcaklığı mayalanmaya uygun olduğunda, parmağınızda sıcağa biraz yakın şekilde ılıklık hissedersiniz. Ardından tahta kaşıkla, 1 litre süt için 1 yemek kaşığı dolusu yoğurdu ılık sütten alacağınız biraz sütle iyice ezin ve püre kıvamına getirin. Sonra sütün içinde iyice dağılana kadar karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve tencereyi yine kalın örtü ile sıkı sıkı sardıktan sonra kalorifer yakınında 4-6 saat bekleterek mayalanmasını sağlayın.

Püf noktalara ise dikkat. Öncelikle Hakmar gibi güvendiğiniz satış noktalarından güvendiğiniz marka süt ürünleri kullanın. Besin değerleri düşük markalardan ve hijyenik olmayan süt satıcılarından uzak durun. İkinci olarak sütün çok fazla kaynaması içindeki besin değerlerinin ölmesine sebep olur. Bu yüzden sabırlı olun ve saatinizi sık sık kontrol edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz bizim için çok değerli! İlgin için teşekkür ederiz :)

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib